Follow us on...
Follow us on Twitter Follow us on Facebook Watch us on YouTube
Reigster at Microsoft Surface Forums
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
Like Tree1Likes

Thread: java not working in IE 10

  1. #1
    Senior Member Arizona Willie's Avatar
    Member
    #9196
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mesa, Arizona
    Posts
    386
    Member #
    9196
    My Device
    Pro
    Liked
    23 times

    java not working in IE 10

    All of a sudden, starting this morning == everything was fine yesterday, java will not work in IE10.
    Works fine in Chrome and Firefox.

    Tried both metro and normal versions of IE 10.

    I get a HUGE popup that says " Javascript must be enabled on your browser to view this site. " but javascript IS enabled in the add-ons.
    Also, there is an X in the upper right corner of this popup that WILL NOT shut down the popup. I have to close IE 10 to get rid of it.

    I looks like this version of IE10 is only a 32 bit version but I installed a 64 bit version of Windows 8. How in the heck did I not get a 64 bit version of IE10?
    Looking in the add-ons there are both 32 and 64 bit versions of the add-ons. Many add-ons have both.

    But only the 32 bit version appear to be working.

    Was there some kind of an update yesterday that hosed IE10?

    I didn't do anything to cause this that I can remember.

  2. #2
    Member prscarp's Avatar
    Member
    #9476
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    32
    Member #
    9476
    My Device
    Pro
    Liked
    3 times
    Usually both 32 and 64 bit IE's are installed with windows. I also know that java does not work in the metro app. I would go ahead and reinstall java if I were you

  3. #3
    Senior Member Arizona Willie's Avatar
    Member
    #9196
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mesa, Arizona
    Posts
    386
    Member #
    9196
    My Device
    Pro
    Liked
    23 times
    How can you force it to run the 64 bit?

  4. #4
    Senior Member Arizona Willie's Avatar
    Member
    #9196
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mesa, Arizona
    Posts
    386
    Member #
    9196
    My Device
    Pro
    Liked
    23 times
    Well I downloaded Java (32 bit ) and re-installed but it made no difference.

    Reading around various places they say the 64 bit version should say 64 bit version, but I go into c:/programs/internet explorer and run the .exe file there but it does NOT say 64 bit version in the About Internet Explorer. The only difference I can see between the version in Programs and Prgrams(x86) is about 4 megabytes bigger in the Programs directory.

    But when I run either one, all my bookmarks and favorites are there.

    The version number in the About Explorer is the same for both versions!!

    The real puzzler is that java is working fine in other browsers, just not in IE10.

    But actually, I'm in the wrong place IE 10 works fine on my Surface ... the problem is on my desktop. I've just got so used to coming here looking for answers I didn't even think about which machine the problem was on.

  5. #5
    Senior Member Arizona Willie's Avatar
    Member
    #9196
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mesa, Arizona
    Posts
    386
    Member #
    9196
    My Device
    Pro
    Liked
    23 times
    To add more to the puzzle, my Metro IE icon is running the desktop version NOT the Metro version. All the IE browsers look the same and show the same version numbers when i run them. And the Metro interface was quite different. Can't seem to get it to run. If I go into the Programs directory and click the Internet Explorer.exe file I get the same version I get when I click on the IE icon on the regular desktop and the version numbers are all the same. Can't seem to get the Metro version of IE to run at all.

  6. #6
    Super Moderator J515OP's Avatar
    Member
    #68
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Northern CA
    Posts
    2,194
    Member #
    68
    My Device
    RT
    Liked
    262 times
    It sounds like you disabled Modern IE. You most likely are trying to open pinned sites and have checked the open in desktop option. Possibly even deleted the actual Modern IE app tile. See this thread to allow links to open in Modern IE Get Mail app to open links in Desktop IE. To get the Modern IE tile back (if deleted) you will need to install it through the store.

    Edit: This might help you visualize it http://www.howtogeek.com/108128/how-...sktop-browser/.
    JP
    “Problems cannot be solved by the same level of thinking that created them.” - Albert Einstein

    Need help navigating Windows? Try here: How To: Overview, Features and Navigate Windows Mouse and Touch

    Looking for apps? Try here: Windows App Stores

  7. #7
    Member prscarp's Avatar
    Member
    #9476
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    32
    Member #
    9476
    My Device
    Pro
    Liked
    3 times
    What version IE are you running? I'm running 10.0.9200.16484 and I don't see anything about 64bit under my about either. My Java works fine. I am running 32bit Java tho

  8. #8
    Senior Member Arizona Willie's Avatar
    Member
    #9196
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mesa, Arizona
    Posts
    386
    Member #
    9196
    My Device
    Pro
    Liked
    23 times
    J5150P ... I just went to that howtogeek.com and I < think > that is part of the answer. I tried to do what it said and opened IE and went to Internet Tools / programs and it IS set to open links in desktop Internet Explorer.

    Unfortunately, it is dimmed and won't let me change it.

    Dunno what to do now.

  9. #9
    Senior Member Arizona Willie's Avatar
    Member
    #9196
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mesa, Arizona
    Posts
    386
    Member #
    9196
    My Device
    Pro
    Liked
    23 times
    prscarp: it appears my IE10 has developed multiple problems. First one was that I started getting message that java wasn't working and then I discovered that Metro IE 10 isn't working either.
    I have a sneaking suspicion the problems are related. Right now IE10 is set to open all tiles in desktop IE10 and that seems to be the reason I can't run Metro IE10.

    I don't know if Metro IE10 is in a different location or has a different program name. If it is / does I might be able to run it directly by clicking on it in Explorer, but clicking on the .exe file for both 32 bit and 64 bit is running the same program even though I am not clicking on an icon but rather on the program directly in Explorer.

    But that is probably technically an Icon.

    < sigh > You gotta love computers.

  10. #10
    Super Moderator J515OP's Avatar
    Member
    #68
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Northern CA
    Posts
    2,194
    Member #
    68
    My Device
    RT
    Liked
    262 times
    Oh, I just recalled I think that when you check that box it does uninstall Modern IE by default leaving you only the desktop. Go into the app store and install Modern IE again.

    Store>swipe up from bottom>your apps>all apps
    “Problems cannot be solved by the same level of thinking that created them.” - Albert Einstein

    Need help navigating Windows? Try here: How To: Overview, Features and Navigate Windows Mouse and Touch

    Looking for apps? Try here: Windows App Stores

 

 
Page 1 of 2 12 LastLast

Ads

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Pen quit working
    By godparticle in forum Microsoft Surface Pro
    Replies: 4
    Last Post: 02-24-2013, 07:50 AM
  2. HDMI Not Working on RT?
    By cheath in forum Microsoft Surface General Discussion
    Replies: 13
    Last Post: 02-04-2013, 08:50 AM
  3. Java plug-in?
    By sufiction in forum Microsoft Surface FAQ & Guides
    Replies: 6
    Last Post: 01-27-2013, 07:39 PM
  4. Replies: 1
    Last Post: 12-29-2012, 01:12 AM
  5. Where is the Correct Version of Java and ActiveX for Surface?
    By USioMan in forum New Member Introduction & Site Assistance
    Replies: 2
    Last Post: 12-16-2012, 10:13 PM

Search tags for this page

ie 10 java not working

,

ie10 java not working

,

internet explorer 10 java not working

,

java not working ie 10

,
java not working ie10
,

java not working in ie 10

,

java not working in ie10

,
java not working on ie 10
Click on a term to search for related topics.