Can't install new software- says installer already running

Discussion in 'Microsoft Surface Pro 3' started by rachbanfield, Jan 16, 2016.

  1. rachbanfield

    rachbanfield New Member

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro3
    Hi there
    I've tried to install software to run google hang outs and install updates to my virus protection- however I get an error message. The message says that installer is already working. I have closed down all the apps and I have nothing running so I have no idea what it thinks is being installed....
    Curiously however - it will let me install windows updates?
    I've tried to upload a couple of pictures of the error messages.
    Has anyone else had this problem?
    Any ideas how to fix it?
    thanks in anticipation
     

    Attached Files:

  2. sharpuser

    sharpuser Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Messages:
    2,851
    Likes Received:
    1,030
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Pacific Northwest & China
    My Device:
    Surface Book
    Welcome to our forum!


    Start Task Manager (or Ctrl+Alt+Delete) and look for Background Processes. You will probably find something there that is hanging on, or has "terminated and staying resident". Stop that process.
     
  3. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    You may need to simply restart. I ran into this same issue this week and a restart corrected it. YMMV.
     
  4. rachbanfield

    rachbanfield New Member

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro3
    Thanks - I'll try that - there seems to be a lot of things running in the background- so I'll try closing some of them
    thanks for your help
     
  5. rachbanfield

    rachbanfield New Member

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro3
    When you say - restart - do you mean turn it off and then on again?
    If so...I've tried that...
    I also tried closing down background processes but still no joy...I have no idea why it won't install anything...grrrr
    thanks for your help
    x
     
  6. rachbanfield

    rachbanfield New Member

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro3
    Hi there
    I have tried stopping background processes but with no joy. It still won't let me install updates....
    I'm at a total loss!
    thanks for your help
    x
     
  7. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    You may be running out of options short of doing a refresh.
     
  8. sharpuser

    sharpuser Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Messages:
    2,851
    Likes Received:
    1,030
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Pacific Northwest & China
    My Device:
    Surface Book
    Check your list of installed programs (Search, Control Panel, Programs - Uninstall a Program).
    Sort by date. You may find a program there that you installed right before the problem arose. If so, uninstall it.
     
    leeshor likes this.
  9. rachbanfield

    rachbanfield New Member

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro3
    I've still not managed to solve it!
    Would you mind telling me how to carry out a refresh please- does this mean basically setting up the surface from scratch again?
    thanks for your help
     
  10. sharpuser

    sharpuser Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Messages:
    2,851
    Likes Received:
    1,030
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Pacific Northwest & China
    My Device:
    Surface Book
    A "Refresh" re-installs the operating system automatically.
    Your tiles and apps will be in place.
    Any desktop programs, though, will have to be re-installed.
    Your folders (files) will be intact.

    Settings, Update & Security, Recovery, Reset this PC, Get Started

    snip_20160120055902.png
     
    Last edited: Jan 20, 2016
  11. rachbanfield

    rachbanfield New Member

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro3
    Thanks ever so much - you're a star!
    R
     
  12. ramiss

    ramiss Member

    Joined:
    Jul 24, 2015
    Messages:
    48
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    My Device:
    SPro3
    Wow, a Refresh (forcing to reinstall all software) seems excessive for a background service that wouldn't shut down. Just Restart the machine. Dont turn it off and on, go to Power -> Restart.
     

Share This Page

Search tags for this page

getting error messages installing software on surface pro 4

,

installation already running