CPU Speed under Task Manager

Discussion in 'Microsoft Surface Pro' started by gshaw31, Feb 27, 2013.

  1. gshaw31

    gshaw31 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Hello,
    Just got my SPro and after playing with a lot of setting, I've screwed up the CPU Speed under task manager. It must be with one of the power profiles but I cannot see where I made the change.

    Currently the CPU Speed under task manager stays at 1.7g but with CPU-Z I can see the multiplier and speed change alot. I know it was working when I first got it but what did I change? Can anyone whelp me with this?

    Thanks and great site

    Gman
     
  2. bosamar

    bosamar Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2012
    Messages:
    1,453
    Likes Received:
    78
    Trophy Points:
    48
    My Device:
    RT
    The i5 is a 1.7 GHz processor. Did you play with the bios?
     
  3. gshaw31

    gshaw31 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    No, I understand that it is a i5 1.7 processor. But under the Task Manager the CPU Speed would change based on the usage. It now just stays at 1.7 under task manager, but I can see it change with CPU-Z.
     
  4. gshaw31

    gshaw31 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Under task manager does your cpu say 1.7 or change based on the cpu usage. It has to be power plan option, because "high Performance" locks CPU at 2.3 when monitoring under CPU-Z. The "Balanced Plan" causes CPU-Z to change based on usage. I thought that the CPU scaling was also represented in the task Manager. Who knows????
     
  5. gshaw31

    gshaw31 New Member

    Joined:
    Feb 27, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I found it...it was Hyper-V that stops the reporting of the CPU properly under Task Manager.
     
  6. J515OP

    J515OP Super Moderator

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    2,177
    Likes Received:
    262
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Northern CA
    My Device:
    RT
    Good to hear you figured it out. Hopefully that will help somebody else out in the future.
     

Share This Page

Search tags for this page

change surface pro cpu speed

,
change surface pro e cpu speed
,
cpu speed surface pro change
,
how to change processor speed on surface pro 3
,
how to change surface pro 3 processor
,
how to change the processor speed on surface pro 3
,
microsoft surface pro 3 task manager cpu maximum speed low
,
surface pro 3 task manager
,
task manager change speed
,

what is cpu under task manager