hacking memory to make s3 faster

Discussion in 'Windows 10 on Surface 3' started by ericmarcborens1990, Nov 17, 2015.

  1. ericmarcborens1990

    ericmarcborens1990 New Member

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    since ms3 is a full windows 10 device is there any external device to make more ram for example add a wireless pc to use as ram because 2gb is slow to me or how can i run photoshop or programs that require 4gb or 8gb of ram when i only have 2gb or less and my surface lags using autodesk mud 2016.
     
  2. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    My personal opinion is that you should have gone with the i5. You will never make that Surface 3 into anything more than it is. That may sound harsh but it is what it is.
     
  3. GreyFox7

    GreyFox7 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Messages:
    6,326
    Likes Received:
    1,279
    Trophy Points:
    113
    I have to agree with that, seems we have gotten the wrong tool for the job and there's no way to make up the difference.

    Here's what they recommend for Autodesk mudbox 2016
    System requirements for Autodesk Mudbox 2016 | Mudbox | Autodesk Knowledge Network
    Minimum 4GB RAM 8GB Recommended

    Recommended Graphics card
    Autodesk - Certified Hardware - Find Recommended Hardware

    Recommended systems:
    Autodesk - Certified Hardware - Find Recommended Hardware

    Typical system recommendation is Workstation class.
    Selected Product(s): Autodesk Mudbox 2016
    Operating System: Windows 8.1 64-bit
    System Manufacturer: Dell, HP, Lenovo
    System Type Manufacturer
    Dell Precision M3800 G2 Workstation Laptop Dell
    Dell Precision M6800 G2 Workstation Laptop Dell
    Dell Precision T7610 Workstation Desktop Dell

    HP Z640 Workstation Workstation Desktop HP
    HP Zbook 15 Workstation Laptop HP
    HP ZBook 15 G2 Workstation Laptop HP

    Lenovo ThinkPad W540 Workstation Laptop Lenovo
    Lenovo ThinkPad W541 Workstation Laptop Lenovo
    Lenovo ThinkStation P500 Workstation Desktop Lenovo
     
  4. ericmarcborens1990

    ericmarcborens1990 New Member

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    any way to make it stop lagging so much and how to remove windows.old is that going to interfare with my saved programs?
     
  5. ericmarcborens1990

    ericmarcborens1990 New Member

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    yeah i for the past 3 months mad at melf wish i got a lenovo.
     
  6. hughlle

    hughlle Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    2,688
    Likes Received:
    422
    Trophy Points:
    83
    To remove windows.old you need to run disk cleanup and select clean up system files, and it will appear in the list. However on win 10 insider program, i have found that even though i delete it like this, it seems to just reappear again. It won't interfere with saved programs though.

    I found that by modifying the hosts file, it sped up a very small amount, but it is still the same old laggy S3 it always was. This is a tablet class device running a desktop OS so it is fairly understandable.
     
  7. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    You may want to check the Lenovo forums, they have many of the same issues. In fact I just had a customer complain about all the problems she's having with hers brand new Lenovo yesterday. I told her to return it and get a Surface. ;)

    I've had 4 Surface Pro4s in my office and (because of the configuration mods I did) none are having any problems nor are any of the 40-50 in hands of customers.
     
  8. ericmarcborens1990

    ericmarcborens1990 New Member

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    is it windows 10?
     
  9. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    Yes, of course. By default, all current Lenovo models come with 10.
     
  10. ericmarcborens1990

    ericmarcborens1990 New Member

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    i mean is w10 causing the lag and not smooth performance?
     
  11. ericmarcborens1990

    ericmarcborens1990 New Member

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    does ram really matter or is it ram that makes it faster?
     
  12. GreyFox7

    GreyFox7 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Messages:
    6,326
    Likes Received:
    1,279
    Trophy Points:
    113
    The application hardware requirements far exceed the Surface 3 hardware, it's not even close.

    If your working on a small project it may not need as much resources but you're underpowered everywhere. I doubt the Atom CPU even meets specs but minimum RAM is 4GB and the eMMC storage is slow compared to any SSD so swapping which is bad to start with will be hampered by the slower storage. The Graphics is also very weak compared to the recommendations. This may be a stretch even for a Surface Pro depending on the project, if it's small and not too complex you might get by. Those recommended laptops are big high end devices not 800-1000 laptops were talking 1200 to start and up.

    i5 minimum, i7 recommended
    4GB minimum, 8GB recommend
    Intel P4600 minimum ( which exceeds SP3 i7)
    Skylake HD 520 or 540 should meet minimum requirements.

    IMO there's no way to make this work on a Surface 3.

    You need at least an SP4 i5 with 8Gb RAM or an SP4 i7.
     
    Last edited: Nov 18, 2015
    leeshor likes this.

Share This Page