Internet dropping out until Surface is rebooted...

Discussion in 'Microsoft Surface Pro' started by kayzee, Dec 16, 2014.

  1. kayzee

    kayzee Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    2,082
    Likes Received:
    228
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Essex, UK
    My Device:
    SPro
    Just recently my Surface has developed an issue where the internet loses connection, and the only way to bring it back is to reset. An easy fix of course, but rather frustrating... this is happening once or twice a week. Everything else such as my iPhone & PS3 keeps it's connection to the router.

    The internet access symbol gets an explanation mark over it and if I try to diagnose the issue it fails and says it doesn't know what's wrong... anyone else experienced this?
     
  2. GreyFox7

    GreyFox7 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Messages:
    6,334
    Likes Received:
    1,279
    Trophy Points:
    113
    So does resetting the router fix it also?
     
  3. kayzee

    kayzee Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    2,082
    Likes Received:
    228
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Essex, UK
    My Device:
    SPro
    Nope.

    Actually, I'm pretty sure that fixed it the first time this ever happened several weeks ago, but hasn't since... now I don't bother trying seeing as though resetting the Surface is much quicker!
     
  4. kundas1

    kundas1 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Dec 4, 2013
    Messages:
    1,653
    Likes Received:
    299
    Trophy Points:
    83
    My Device:
    SPro3
    obvious question maybe, but have you updated your routers firmware? a lot of the times routers firmware are out dated
     
  5. kayzee

    kayzee Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    2,082
    Likes Received:
    228
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Essex, UK
    My Device:
    SPro
    It's quite new... and wouldn't that effect my other devices too?

    Had a slightly new situation on this one today. This has only ever happened before when the Surface has been up and running for several hours. However this morning I booted it up from cold and there was no internet connectivity... once again met with the explanation mark. Rebooted it straight away and it was working perfectly again, weird!
     
  6. kundas1

    kundas1 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Dec 4, 2013
    Messages:
    1,653
    Likes Received:
    299
    Trophy Points:
    83
    My Device:
    SPro3
    MOST routers come with out dated firmware, I bought the newest ASUS router and already had to update the firmware...
     
  7. sharpuser

    sharpuser Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Messages:
    2,851
    Likes Received:
    1,030
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Pacific Northwest & China
    My Device:
    Surface Book
    @kayzee ,

    If you are still having this problem, I recommend disabling IPV6, if you have it enabled. Your router may be hopping over to that protocol. Yes, I blame the router here (check that firmware), but IPV6 is generally not needed, except by some corporate sub-VPN or very specialized laboratory hardware connections.

    Screenshot (220).png
     
  8. kayzee

    kayzee Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    2,082
    Likes Received:
    228
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Essex, UK
    My Device:
    SPro
    This just happened again after a little time of being fine... I checked for firmware updates on my router and there hasn't been any since early this year which were automatically installed.

    Have just disabled IPv6 so we'll see what happens! I'll make sure to update this thread if it carries on. Thanks for your help so far.
     
  9. young blade

    young blade Member

    Joined:
    Oct 25, 2014
    Messages:
    48
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    8
    Location:
    The Netherlands
    My Device:
    SPro3
    Have you dissabled connected standby?? Disabeling it will cause wifi problems..
     
  10. kayzee

    kayzee Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    2,082
    Likes Received:
    228
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Essex, UK
    My Device:
    SPro
    I haven't disabled anything since I did a complete system refresh a few months ago... this dropping of connectivity happens when I'm actually just using the Surface as I go btw, it's not usually the case that I just come to look at if after not using it for a while and it's dropped out.
     
  11. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    Is it happening in multiple locations?
     
  12. kayzee

    kayzee Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    2,082
    Likes Received:
    228
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Essex, UK
    My Device:
    SPro
    For a portable device it stays on my home Wi-Fi 95% of the time lol. Might be taking it away over the next couple of days though as it goes... :)
     

Share This Page

Search tags for this page

internet explorer flickers on my surface pro 1 when i am on facebook

,

internet on surface pro dropping out when at home