low memory message

Discussion in 'Microsoft Surface Pro 2' started by Deathcry, Jun 24, 2014.

  1. Deathcry

    Deathcry New Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I got a message last night on my 4gb/128 pro 2 saying memory was low and to close out programs. I just today increased the page file but is there any other thing i can do to keep that message from poping up again? i was playing skyrim last night when it happend but i just ignored it and kept playing but didnt have any issues, i was just wondering about it.
     
  2. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    You aren't the first to report that and the other that have did essentially the same as you and ignored it. Automatic page file (managed by the system) should work. Had you modified it previously?
     
  3. Deathcry

    Deathcry New Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    no i havent changed it before till now so hopefully that will work if not i will let the pro manage it automatically to see if that helps. I am not really worried about it yet i was just wondering what my options are to prevent it from showing up.
     
  4. GoodBytes

    GoodBytes Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    1,071
    Likes Received:
    170
    Trophy Points:
    63
    The problem is Intel integrated graphics doesn't have dedicated memory, so it uses your system RAM.
    Lower the textures of the games, if you can, that should also help.
     
    2 people like this.
  5. Deathcry

    Deathcry New Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    ok i will do that as well, thanks for the advice on that.
     
  6. jefhart

    jefhart Member

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    181
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Cincinnati
    My Device:
    SPro2
    I get this error almost every time I play Xcom. I just ignore it and I've never had any issues.
     
  7. olimjj

    olimjj Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2013
    Messages:
    550
    Likes Received:
    113
    Trophy Points:
    43
    Location:
    Where no man has gone before.
    My Device:
    SPro3
    Check to see how much disk space you have left. If it is less than or very close to what is indicated in your pagefile, then you can provoke this error message
     
  8. Deathcry

    Deathcry New Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Well after changing the page file yesterday i played skyrim again last night but i didnt get the message so i am hoping that takes care of it. If it does come back i will just keep ignoring it as long as it doesnt hurt my surface.
     
  9. Philtastic

    Philtastic Active Member

    Joined:
    Jan 4, 2014
    Messages:
    380
    Likes Received:
    75
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Canada
    My Device:
    SPro4
    I, too, only got that message when I set the pagefile to zero in a misguided attempt to spare the SSD some writes. Turns out that that is completely unnecessary and is a possible cause of system instability, thus, after setting it back to automatic, I never get that message.
     
  10. GoodBytes

    GoodBytes Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    1,071
    Likes Received:
    170
    Trophy Points:
    63
    Yea. You have to be careful what you read online. There is a lot of myths and miss information. Can't blame you, though.
    The trick is to find people that actually give you a full explanation on why is the case, and not just "Well it does this.", and that's it. No more info, no ups and downs. not how things works, to explain why it is actually advantageous or not. Anyway. Glad that you put it back the way it was.
     
  11. daniielrp

    daniielrp Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    693
    Likes Received:
    133
    Trophy Points:
    43
    Location:
    Preston, UK
    My Device:
    SPro3
    And also, remember that as Microsoft made the software and hardware - they probably know what's best for it and have it set up in a particular way for a reason.
     

Share This Page

Search tags for this page

low memory message

,
low memory message on my surface 3
,
low memory on surface pro 3
,
memory message from microsoft
,
microsoft service tablot low on memory
,
microsoft surface memory low
,
skyrim low memory message
,
surface 2 low memory
,
surface pro getting low memory error
,
why am i getting low memory message on surface 2