New Member with Surface Pro Issue

Discussion in 'Microsoft Surface Pro' started by tgriffith, Apr 5, 2015.

  1. tgriffith

    tgriffith New Member

    Joined:
    Apr 5, 2015
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Hi all, new member here. Hoping some of you smart folks out there can assist as I'm pulling my hair out! :) My wife was given a used Surface Pro and it boots to the reset screen ("There was a problem resetting your PC."). I've tried just about everything I can think of. I've created a boot USB with Windows 8.0 and 8.1 and neither work. It wont let me load the OS or reformat the partition...always fails. I've also tried GParted to reformat the entire drive and it fails as well. Bad drive? Hoping someone has run across this and it's easier than I'm making it out to be, but not holding my breath. Last resort would be to have her take it in to have someone look at it, but not sure it's worth it since it's a fairly old device and doesn't look all that fun to try to crack into. Thoughts? I know I'm not giving much info...I can provide whatever you want/need to see...just didn't want to throw random data out there.

    Thanks,
    Todd
     
  2. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    Welcome to the forum Todd. I hope someone can work through it with you. Did it ever work at all?
     
  3. tgriffith

    tgriffith New Member

    Joined:
    Apr 5, 2015
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Thanks!! Me too! :) It worked before it was given to us. Basically if we can fix it, we can have it. So not really any loss, but it'd be nice to be able to toy with it before I spring for a Surface 3!!!
     
  4. TunaSurface

    TunaSurface Active Member

    Joined:
    Mar 23, 2014
    Messages:
    346
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Finland
    Hey, not much into the technical side of computers, but this does seem more like a general computer problem rather than a surface related issue. Although people here probably have some good ideas I'd still recommend checking other sites and forums in addition, as I'm sure you already have.

    Hope you get the device working, I'm currently using the Surface Pro as my main PC and as odd as it may seem it works perfectly. It's a really good computer, definitely worth small repair fees.
     
  5. GreyFox7

    GreyFox7 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Messages:
    6,334
    Likes Received:
    1,279
    Trophy Points:
    113
    That sounds like it worked at one time but then failed before it was given to you.

    Sometimes making a bootable USB Recovery Drive can be problematic which I'm wondering if you did OR did you use other media for making a the bootable USB? Did you try with secure boot off?

    MS Downloadable Recovery Image
    http://www.microsoft.com/surface/en...ervice-and-recovery/downloadablerecoveryimage
     
  6. tgriffith

    tgriffith New Member

    Joined:
    Apr 5, 2015
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ya, i tried the recovery image as well. I dont recall the exact error (i could retry and post it), but after that didn't work i figured it was time to reformat and load an 8.1 iso i had...but even reformatting doesn't do the trick, which is why i'm worried it's a hardware issue.
     
  7. GreyFox7

    GreyFox7 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Messages:
    6,334
    Likes Received:
    1,279
    Trophy Points:
    113
    Quick format? did you try non quick format? what did you use to format... built in Recovery or something else if it was something else then you booted to something which might let you run a disk test/diagnostic.

    It sounds like he's dead Jim. :)
     
  8. tgriffith

    tgriffith New Member

    Joined:
    Apr 5, 2015
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I've tried both the normal and quick format. :( That's probably what i need to do next is run a hardware diagnostic on it to see what that returns. I agree...i think its probably dead!!
     
  9. kayzee

    kayzee Well-Known Member

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    2,082
    Likes Received:
    228
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Essex, UK
    My Device:
    SPro

Share This Page