New update still no Ad Hoc

Discussion in 'Microsoft Surface Pro 3' started by dmibe, Sep 9, 2014.

  1. dmibe

    dmibe New Member

    Joined:
    Aug 13, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    After today's "wifi" fixing update...we still have no Ad Hoc capabilities or ICS. This is completely broken and MS refuses to acknowledge it and Marvell forwards you to MS.

    I'm not even trying to create ghetto tethering, I'm just trying to adhoc connect my tablet to my freaking camera. Such a simple action that worked on previous Surfaces is now rendered futile with SP3. I simply don't understand.

    For those unknowing, running "netsh wlan" commands to create an adhoc network on SP3 results in "The hosted network couldn't be started. A device attached to the system is not functioning."

    The way to fix that error is to enable connection sharing in your device properties...the only problem is that because ICS is disabled (and can't be re-enabled), your device properties doesn't have a sharing tab.

    If anyone knows how to tweak drivers or manually force this on, please let me know.
     
  2. ctitanic

    ctitanic Well-Known Member

    Joined:
    Nov 3, 2012
    Messages:
    2,194
    Likes Received:
    577
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Hollywood, FL
    My Device:
    SPro3
    The scenarios that you are describing is not a common one. I don't know up to what point Microsoft would be interested in spending time and resources in "fixing" something that "is not broken".
     
    olimjj likes this.
  3. wertzius

    wertzius Member

    Joined:
    Jun 21, 2014
    Messages:
    87
    Likes Received:
    19
    Trophy Points:
    8
    It is broken! Every other device is able to do this.

    It is able to do Miracast, which is in fact a form of ad-hoc networking.
     
  4. omaxio

    omaxio New Member

    Joined:
    Sep 7, 2014
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Relax, no machine can be designed to satisfy every individual.
     
    ctitanic likes this.
  5. ctitanic

    ctitanic Well-Known Member

    Joined:
    Nov 3, 2012
    Messages:
    2,194
    Likes Received:
    577
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Hollywood, FL
    My Device:
    SPro3
    That does not mean that's broken. And no all devices allows ad-hoc.
     
  6. rabilancia

    rabilancia Member

    Joined:
    May 27, 2013
    Messages:
    30
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Loveland, CO
    A couple of years ago I had an HP TouchSmart laptop that had nothing but problems with its internal WiFi adapter. I purchased and started using a separate USB WiFi adapter. I simply disabled the internal adapter and never looked back.

    FWIW, here's the device I used:
    http://www.amazon.com/gp/product/B008IFXQFU

    I realize the downside of "wasting" the single USB port in the SP3, but I wonder if such an approach might allow AdHoc connections?
     
  7. bluegrass

    bluegrass Well-Known Member

    Joined:
    Nov 11, 2013
    Messages:
    1,301
    Likes Received:
    193
    Trophy Points:
    63
    Location:
    St. Louis, Mo
    My Device:
    SPro3
    My camera has wifi but I have never have tried it. It's much faster to transfer video & photos by putting the camera SD card into the Surface and grab the files that way. A lot of times there's multiple ways to skin a cat. Sorry nobody has a simple answer to fix your problem. Sometimes it's a matter of do you feel you need to throw the baby (Surface) out with the bathwater (adhoc).
     
  8. Jimmy Lam

    Jimmy Lam New Member

    Joined:
    Sep 10, 2014
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I'm having the same problem, just trying to get the surface to connect to my canon 6d, So that I can shoot tethered, I have success using a router, but the connection is so slow, just wanna try ad hoc to see if speed improve, and see if I can have them connected while outside.
    So disappointed, I looked into Ms website for support, but can't even find an email address, the chat box is waiting forever, will try to get to them latter and have them concern about the problem!

    PS, I will try using my phone as hot spot so that I can get surface to connect to camera thru the phone, when outside, anyone tried it before?
    Did anyone tried using 3rd party software to create an ad hoc network on surface 3?
     
  9. wertzius

    wertzius Member

    Joined:
    Jun 21, 2014
    Messages:
    87
    Likes Received:
    19
    Trophy Points:
    8
    Yes, other softwares are also not working.
     
  10. Bandito

    Bandito Active Member

    Joined:
    Nov 12, 2013
    Messages:
    174
    Likes Received:
    29
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Chicago, IL
    My Device:
    SPro3
    This is an SP3 problem! Windows 8 and 8.1 do support this feature, as does Windows 7. The SP3 is the only machine that I've encountered that cannot do an Ad Hoc connection via a virtual wireless adapter. Even the SP2 supports this.

    I was told by Microsoft Surface support personnel that they are aware that this feature doesn't work, but don't know if they will be correcting the issue or not. It was available in their early WiFi drivers for the system, before release, but was removed because it was not reliable.
     
  11. bluegrass

    bluegrass Well-Known Member

    Joined:
    Nov 11, 2013
    Messages:
    1,301
    Likes Received:
    193
    Trophy Points:
    63
    Location:
    St. Louis, Mo
    My Device:
    SPro3
    "Than do the engineering to make it reliable". Just talking to Microsoft if they're looking.
     
  12. UltraDroid

    UltraDroid Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2014
    Messages:
    100
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Cleveland, Ohio - The North Coast!
    My Device:
    Other
    As far as we know, Microsoft does not monitor any of our forums.
     

Share This Page

Search tags for this page
ad hoc network in surface pro 3
,

ad hoc network on surface pro 3

,
ad hoc windows 8 microsoft surface pro
,
adhoc connection surface pro 3
,
adhoc network a device attached to the system is not functioning
,
adhoc surface pro 3 windows 10
,
create ad hoc on surface pro 3
,
create ad hoc surface pro 3
,

surface pro 3 ad hoc network

,
surface pro ad hoc networking uservoice