Problem to run 3840x1080

Discussion in 'Microsoft Surface Pro 2' started by cazz, Feb 19, 2015.

  1. cazz

    cazz New Member

    Joined:
    Feb 19, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I have use Surface 2 a little time now and I like it alot.
    But when I'm not running around I have it connect to a monitor on my desk.
    Now I was thinking about use two almost new monitor with my Surface 2 but now I have a little
    strange problem.

    I have buy Matrox DualHead2Go Digital SE that have DP in and DVI-D out.
    But I can't get 3840x1080 to work.
    I "only" get 2560x1024.
    I can pick 3840x1080 but then the screen get blank square that say that I have to run in 1920x1080 in 60Hz.

    When I connect the matrox and the monitor to one of my laptop that have displayport I can easy get 3840x1080 so the box and the monitor works.

    I have download the latest drivers from Microsoft but nothing change.

    I don't know what to do?
    I like to use Surface 2 when I work but I also need a good resolution to work.
     
  2. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    Welcome to the forum

    I have used several of those Matrix adapters in the past and if I'm not mistaken it is going to turn out to be a limitation of the DualHead2Go. Are you able to drive that monitor to that resolution without it?
     
  3. GreyFox7

    GreyFox7 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Messages:
    6,334
    Likes Received:
    1,279
    Trophy Points:
    113
    This is one of those slight of hand solutions that drives two 1920 x 1080 monitors from a single stream 3840 x 1080 pseudo monitor right?

    What CPU and GPU are in your laptop?

    Is there an option to configure this as two separate monitors, each 1920 x 1080? I assume that would be a MST comfig... I haven't played with one of these but that's what I deduce from posts here.
     
  4. cazz

    cazz New Member

    Joined:
    Feb 19, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Thanks, it is nice to be here.

    well if I plug it in with a DP->HDMI adapter I can get 1920x1080 on one of the screen.
    I think maybe is the Surface 2 that is the limit but I'm not sure, it show in the resolution that I can pick 3840x1080 but when I do that I get black screen and after a while it go back to the resolution I can use.

    I have not use Matrox so much so I don't know so much more then the guide that help me to setup the config.
    What I understand the Matrox does is make a big and wide solutions of two monitor and use a program to split it into two pieces
    I can see in the Surface that it show a little screen (the build in screen) and a big external screen.
    The laptop I did use was a old HP Probook 6465b that have build inside graphics card (AMD or maybe Intel but is not a powerful card)
     
  5. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    That Matrox box can do a single screen across multiple monitors or separate screens but the problem I have always had was spreading out higher resolutions with either a single desktop or multiple desktops. If you drove it to 3840x1080 and got a blank screen then either the DH2Go couldn't handle it or the monitor couldn't. That is typically what I see attaching a single monitor to a single system if you drive the monitor above it's designed refresh rate/resolution.

    I'm not saying that the monitor is the problem but the Matrox sure could be.
     
  6. cazz

    cazz New Member

    Joined:
    Feb 19, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    mm yes I was thinking (and even hope that is not the surface problem) but I know the monitor can use 1920x1080 and I know that Matrox have support for 3840x1080 (you can see it here http://www.matrox.com/graphics/en/products/gxm/dh2go/digital_se/)
    3840 x 1080 (2x 1920 x 1080) 60Hz

    It was then I was trying on a old laptop that did have DP to see if the problem was monitor or Matrox but it did show 3840x1080 then it have to be Surface.
    I can try a little tomorrow, I did work a little to hard with the graphics drivers so now I have to make a clean reinstall of windows 8.1 on it :)
     
  7. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    I had that DH2Go mess me up once several years ago where I couldn't get a display at all. I don't remember what they told me to do but I had to call Matrox support. I think that was a rarity but be careful.
     
  8. cazz

    cazz New Member

    Joined:
    Feb 19, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    The problem I did have was I did try a little diffrent drivers and edit them.

    But does Surface have support for 3840x1080 in 60Hz?
    if it have support for that I maybe can move on.
    Maybe try Matrox for help to see what they say

    I like to use Matrox when I have now buy it but I maybe have to buy a Microsoft Wireless Display Adapter or even Docking Station that can use two miniDP at the sametime.
    But that I don't want to do right now, I have just borrow the Surface from another team and I don't want to buy anything if I have to give it back :)
     
  9. GreyFox7

    GreyFox7 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Messages:
    6,334
    Likes Received:
    1,279
    Trophy Points:
    113
    To my knowledge there's no mention of 3840 x 1080 resolution in any documentation I have seen either for the Surface or Intel i5 4300U. It supports 2 x 1920 x 1080.

    Have you tried the latest Intel driver? You can set custom resolutions with the Intel control panel.
     
  10. cazz

    cazz New Member

    Joined:
    Feb 19, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    yes I did download the latest from intel but still same problem.
    I did even get very crazy color on my external monitor
     

Share This Page

Search tags for this page

can not display in 3840x1080

,

can you run in 3840x1080

,

streaming 3840 x 1080

,

surface 3840