Solved Recovery Boot Loop

Discussion in 'Microsoft Surface Pro 4' started by Empyre, Feb 6, 2016.

  1. Empyre

    Empyre New Member

    Joined:
    Jan 24, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    Other
    Well it took all of 1 hour for my microsoft surface to be stuck in a boot loop. I messed up some of my setup so I decided to just wipe the device and start over. The device got stuck at 10% installation of windows 10...I shut off the device because it was hanging and now of course since the installation is incomplete when I boot up my device I get:

    "The computer restarted unexpectedly or encountered an unexpected error. Windows installation cannot proceed. To install Windows, click "OK" to restart the computer, and then restart the installation"

    Upon clicking OK, the surface just goes into a boot loop with the same message over and over. So, should I spend time messing with this thing? Or just RMA the damn thing I waited a week to get in the mail? Not a great first impression back on Windows.....
     
  2. lami

    lami New Member

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    SPro4
    Your error was to stop the installation process, i don't know why but reinstalling windows 10 takes Ages (took me about 2-3 hours mostly sticking at a fixed percentage rate).
    To solve the issue I would propose that If you have a second comuputer create a windows 10 bootable usb stick and use that with your surface. Also the Microsoft support guys should be able to provide you a link to an image if you call them.
    They will also be able to explain how to access the bios setup and to change the boot order.
     
    Empyre likes this.
  3. Empyre

    Empyre New Member

    Joined:
    Jan 24, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    Other
    Yeah I have started downloading the recovery image already. How large of a USB stick do I need? 8 GB or do I really need the 16? Oh and really glad the download source is giving me 50 kbps -.-

    Frustrated, was really excited to get my SP4
     
  4. lami

    lami New Member

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    SPro4
    Go with the 16gb option. Sorry to hear that the download is so slow :-(
     
    Empyre likes this.
  5. Empyre

    Empyre New Member

    Joined:
    Jan 24, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    Other
    I appreciate all of your help, apologies for the annoyed tone Haha. Will check back in when I have completed recovery
     
  6. lami

    lami New Member

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    SPro4
    Np :). I hope you will have a lot of fun with your Surface as soon as it works again
     
  7. bradl79

    bradl79 Member

    Joined:
    Dec 28, 2015
    Messages:
    56
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    My Device:
    SPro4
    i did the same thing, i could never get mine restored, it kept giving me a recovery error when i had tried to recover again using the USB recovery download from the ms website, so i had to take back and get a new one, what i suggest is when u r done setting up before u do anything, make a system image (search for backup and restore (Window 7)) and back it up to another drive, so if u come across the issues again, u can restore, its so much faster to do an image restore through a system image opposed from doing a reset, also don't for get to write down your bitlocker key and/or disable bitlocker before you backup
     
  8. Empyre

    Empyre New Member

    Joined:
    Jan 24, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    Other
    So I finally got it restored from a USB drive, and now I do not have any touch input at all after restore... Anyone have ideas? Keyboard and mouse is fine
     
  9. bradl79

    bradl79 Member

    Joined:
    Dec 28, 2015
    Messages:
    56
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    My Device:
    SPro4
    did u install and update all the drivers
     
  10. Empyre

    Empyre New Member

    Joined:
    Jan 24, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    Other
    Yes that was it, after I installed updates and firmware it was fixed. Back in business! Also got my type cover, this device is so far very slick, starting to get re-acquainted with windows. Been using a Mac since Windows Vista lol, it has been a while. Excited for a new experience!
     
  11. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    Glad it's working. Marked solved.
     
  12. Empyre

    Empyre New Member

    Joined:
    Jan 24, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    Other
    I'm using this forum on tapatalk, is there a way to mark it as solved through the app? Or do I add it to the title of the thread?
     

Share This Page

Search tags for this page
getting boot error on new surface 3
,
micorosfot surface boot loop
,
microsoft surface 128 stuck bootloop
,
microsoft surface 3 boot loop
,
surface 3 restart loop
,
surface boot loop
,

surface pro 3 uefi boot loop

,

surface pro 4 bootloop

,

surface pro 4 reboot loop

,
surface restore boot loop