Solved Stuck on Generic VGA Driver

Discussion in 'Surface 3 (Atom)' started by SomeoneOnLine, Dec 6, 2015.

  1. SomeoneOnLine

    SomeoneOnLine New Member

    Joined:
    Dec 6, 2015
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    So I got my brand new Surface 3 (atom) 128GB that came with Win10 b.10240 and let it do all its updates includeing updating it to win10 b.1511 and loaded on all my apps and got it working just the way I wanted it working.....for the most part. Thats when I noticed that the screen was crazy bright and wouldn't let me change the brightness level no matter what I did. Started googleing and came across a article that said to load the generic vga drivers then change brightness levels then switch back to Intel HD Graphics. Well that is the problem. When ever I try to switch the driver it throws an error "This operation requires and interactive window station." Which may be related to the fact that I at one point may have accidentally installed the wrong Intel HD Drivers for the Pro 3 even though I have the Atom version (non-pro). So Im thinking that when I try to load the Intel HD drivers its trying to load the wrong one. Im trying to avoid doing a reset if I dont have to since it took most all day to get the damn thing loaded up with all my apps etc..
    My thinking is if I can download just the correct intel hd drivers from wherever for the surface 3 that might help.

    Well I found "Surface3_WiFi_Win10_151109_1.zip" and extracted the Graphics drivers and those give the same error. WTF.

    Any help is appreciated. :)

    ~SOL
     
    Last edited: Dec 6, 2015
  2. SomeoneOnLine

    SomeoneOnLine New Member

    Joined:
    Dec 6, 2015
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    OK. So I decided to just to a complete "reset/refresh" of windows 10. after getting all the drivers loaded etc.. from microsofts website I still dont have the option to adjust the screen brightness even after turning off auto brightness setting. I thought its odd that after I turn the auto brightness settings to off the option to apply the setting is grayed out. The video driver its using is the one that the microsoft driver/firmware package installed "Intel HD Graphics". What is going on with this thing. Is there some bug/trick I need to tweak or do? With brightness set at MAX (which I think its at. Its draining the battery like crazy).

    Thanks,

    ~SOL
     
  3. SomeoneOnLine

    SomeoneOnLine New Member

    Joined:
    Dec 6, 2015
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface 3 (Atom)
    Well. I contact MS support and they remoted in and found that it was the PNP Monitor Driver that was causing the issue. Once it was reloaded the brightness level now works. SWEET.
     
  4. leeshor

    leeshor Well-Known Member

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    5,071
    Likes Received:
    877
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Norcross, GA
    My Device:
    SPro4
    Glad it got sorted out. Great that they put eyes on it as otherwise it would have been nothing but trouble
     
    SomeoneOnLine likes this.

Share This Page

Search tags for this page

ati stuck on generic vga