Wireless roaming on SP4

Discussion in 'Microsoft Surface Pro 4' started by Grumpy001, Sep 14, 2017.

  1. Grumpy001

    Grumpy001 New Member

    Joined:
    Sep 14, 2017
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro4
    I'm aware this has been asked before but would be grateful for news of any progress.

    I have two access points in my house, both using the same SSID and password but two different channels (5 and 11). My SP4 will not switch from one to the other as I move locations.

    In fact, once connected to one access point, the SP4 will not connect to the other at all. It shows a good signal (implying that it is seeing the new point) but refuses to connect. To connect I have to 'forget' the old network and add a new one. Then I have to do this all over again if I move back to where I started.

    I know there was previously a debate about the wireless adaptor lacking a roaming aggressiveness setting. Is this still the issue?

    Is setting the second access point to a different SSID the only workable solution? I have tried this in the past and it did work.
     
  2. hughlle

    hughlle Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    3,114
    Likes Received:
    473
    Trophy Points:
    83
    My Device:
    SPro4
    I imagine it may be due to the different channels. My parents house has about 7 access points dotted around it, all on the same channel etc, each with the same password and name, and my surfaces switch between them without an issue. I'm no help beyond that I'm afraid.
     
  3. Grumpy001

    Grumpy001 New Member

    Joined:
    Sep 14, 2017
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro4
    Thanks for this. All the advice I have seen is to use the same SSID/password but different channels to avoid interference. I've just tried with the same channel - doesn't help, I'm afraid.
     

Share This Page