Settings for docking

Discussion in 'Microsoft Surface Pro 4' started by stevenB, Mar 17, 2016.

  1. stevenB

    stevenB New Member

    Joined:
    Feb 6, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    Surface Book
    I use the Microsoft Surface Dock connected to 2 external monitors via mini display port to HDMI connection. I frequenter un-dock and dock my computer to go to meetings throughout the day. the problem i am having is that when i re-connect my Surface Book to the dock, the system does not come up on the external displays. I have tried hibernate and sleep mode for when the lid is closed. what is the suggested power settings for docking, so the lid can be closed but the book will wake up on the external monitors when docked.

    thanks.
     
  2. WaVeS

    WaVeS New Member

    Joined:
    Mar 24, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro4
    I have this issue as well. Same set up. Most of the time I just wait a few minutes and use the windows key + p to switch my device to "PC screen only" wait a second and then switch it back to "Extended". Doesn't always work. Sometimes I boot with the dock plugged in and only one monitor will come up after doing this. I get a DPI issue that involves me needing to sign out and log back in to fix the blurriness. I've tired other cables and used active adapters, didn't make a difference. Everything is up to date, currently working on Serpico's fix from this thread.

     
  3. hughlle

    hughlle Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    2,702
    Likes Received:
    422
    Trophy Points:
    83
    I don't think there are any settings. For me it is completely hit and miss. Sometimes it works just fine, other times i'll have to unplug the magnetic connector and reconnect a couple of times, other times i have to unplug the DP cables from the dock, and other times I am required to restart the surface.
     
  4. Intellibeam

    Intellibeam New Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    8
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    SPro4
    Unless you have a VGA monitor and are rockin a SP2 dock, you can try till the cows come home. Nothing will work for you and it hasn't since the SP3. How there aren't more threads on the Sp3/Sp4 docks being terrible is beyond me.
     
    Edwin Hills likes this.
  5. bluegrass

    bluegrass Well-Known Member

    Joined:
    Nov 11, 2013
    Messages:
    1,304
    Likes Received:
    193
    Trophy Points:
    63
    Location:
    St. Louis, Mo
    My Device:
    SPro3
    I have setup and installed about two dozen Surface 3's in my organization. All on docks and all with one or two VGA interface monitors. I always setup Surfaces so that closing the lid does nothing. Nobody uses the Surface screen anyway unless going solo with it, like to a meeting. I haven't heard one complaint such as described in this thread. I also always increase text size to 150% and screen resolution to 1600 x 900. This combination gives a nice easy reading size and fills up the monitors screens.

    I know that Surfaces or pretty fragile (not running up to a lot peoples expectations) with some things occasionally not working 100% correctly. With the exception of needing to play around with the power on switch and volume switch to get their Surface powered on, knock on wood, I rarely have had service calls on them. I was a little scared of putting these on my clients desks after reading about all the problems people seem to have here on this forum. I kind of attribute the reason for so many complaints here is the fact that it seems that most of the users on this forum have a strong knowledge of computers, digging into a lot of stuff that ordinary user don't do. Most of my users simply run the apps and don't do a lot of investigating. It seems that the ones that do, get themselves in trouble when they try something and not like the change but don't know how to get it back to normal.
     
  6. hughlle

    hughlle Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    2,702
    Likes Received:
    422
    Trophy Points:
    83
    Now configure the surface to go to sleep when the cover is closed and see if anything changes. Once it is on and running, it is flawless, but once it goes to sleep for the night, that's a different story (for me, and many others). Also, I have a surface 3, and surface pro 4, and when I had them both at home over Christmas, I had far fewer issues with external monitors with the S3 than the SP4.
     
  7. Intellibeam

    Intellibeam New Member

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    8
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    My Device:
    SPro4
    And that's why I mentioned VGA monitors, because they work. I'd love to use the mini displayport that they so conveniently have on the Surface to connect to my mini displayport monitor I spent $1000 on. Guess I should have splurged for the $100 one instead.......

    I never close anything. I walk away and it sleeps after an hour. I hit a key on the keyboard and either my monitor has my desktop or the Surface. If it's my monitor, I win! If it's my Surface, it's a reboot or pulling the dock power cable to fix it.....
     
  8. mclark2112

    mclark2112 New Member

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Ah, the reboot lottery. Mine isn't even set to sleep in the dock, but I do have the screen go blank after 15 minutes. Sometimes it just never comes back..
     
  9. Edwin Hills

    Edwin Hills New Member

    Joined:
    Mar 25, 2016
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My Device:
    SPro3
    Just so that I'm on the same page as you. (they like to say that here) you are not using the DVI but VGA? Im having a heck of a time with one of my surface pro 3's , ive used both the docking station and the brick. Its not a happy site when we try to set up multiple monitors. We've had to buy the adapter with 3 Display Ports on it to make these things behave with multiple monitors. TIA
     

Share This Page