High Definition Audio - issue

Discussion in 'Microsoft Surface Pro 3' started by hottscennessey, Apr 20, 2015.

  1. hottscennessey

    hottscennessey New Member

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Is anyone else experiencing an issue with the High Definition Audio Controller - I'm getting an error in device manager saying it is unable to start.
     

    Attached Files:

  2. olimjj

    olimjj Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2013
    Messages:
    550
    Likes Received:
    113
    Trophy Points:
    43
    Location:
    Where no man has gone before.
    My Device:
    SPro3
    Uninstall that occurrence in Device Manager and restart.
     
  3. hottscennessey

    hottscennessey New Member

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Thanks, I've given that a few tries, no Luck. It's been that way for about a week. I guess I'll contact Microsoft support and post back if i find anything.
     
  4. ScottyS

    ScottyS Active Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    672
    Likes Received:
    116
    Trophy Points:
    43
    Location:
    New York
    My Device:
    SPro3
    I have the exact same issue. Elsewhere on this forum someone said it is a result of a firmware update which has to do with the docking station. If that's the case even a reset won't undo flashed firmware.

    Please post the response if you contact MS support.
     
  5. Gavin Lewarne

    Gavin Lewarne Member

    Joined:
    Jan 23, 2015
    Messages:
    66
    Likes Received:
    41
    Trophy Points:
    18
    Ignore, it is NOT a hardware issue

    It is a "problem" (but not really a problem) introduced with the January and later firmwares. It goes away if you plug the device into a dock and will come back if no dock is used. It has absolutely no effect on the system
     
  6. ScottyS

    ScottyS Active Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    672
    Likes Received:
    116
    Trophy Points:
    43
    Location:
    New York
    My Device:
    SPro3
    Wow, I knew it was a firmware update and it would work with a dock, but I don't have a dock.
    So does this mean if I took it to a MS store and ask them to let me plug it into one of their docks, then it will work sending HD audio out the mDP to my monitor or out my mDP-to-HDMI cable from that point forward? Or do you mean the problem will come back if no dock is used?
     
  7. bluegrass

    bluegrass Well-Known Member

    Joined:
    Nov 11, 2013
    Messages:
    1,300
    Likes Received:
    193
    Trophy Points:
    63
    Location:
    St. Louis, Mo
    My Device:
    SPro3
    You really never said if you were having trouble with hearing any audio. Were you just looking in Device Manager and noticed the one baseball bat? If the audio is going to your speakers OK than I wouldn't worry about it.
     
  8. ScottyS

    ScottyS Active Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    672
    Likes Received:
    116
    Trophy Points:
    43
    Location:
    New York
    My Device:
    SPro3
    Prior to this audio went out via mDP to my monitor's speakers, and to TV when I used mDP-to-HDMI cable to a TV. Since the January firmware update I get no sound to my monitor or TV connecting to the mDP.
     

Share This Page

Search tags for this page
surfice 3 high definition
,
high definition audio controller surface 3
,
surface 2 win 10 high definition audio device error
,
surface high definition audio dwvice has a problem
,

surface pro 3 high definition audio controller

,
surface pro 3 high definition audio-controller error
,
surface pro 4 high definition audio